Rozdíly v kvalitě gumových nazouvacích bot jsou značné

Gumové nazouváky, přezdívané jako „kroksy“, jsou dnes módním trendem, přitom byly původně určeny jako obuv pro aktivní vodáky. Mají ideální tvar, odolávají vodě, snadno se přezouvají, nekloužou a lze s nimi ujít i větší vzdálenost.

kroksy na trávě

Tento výrobek se rychle rozšířil i mezi lázeňskými hosty v zámoří i v Evropě a začali jej nosit i terapeutičtí pracovníci, odtud pak mohl expandovat na běžný trh a světe div se, z podivných a nevzhledných škrpálů se stal módní hit. Nosí je téměř každý, do práce, jako domácí obuv, na zahradu, obouvají je řidiči kamionů, dělníci v manuální výrobě, dokonce i zdravotní sestry.

Tyto modely bot však vyrábí několik společností, ale ne všechny splňují naše očekávání. Některé jsou skutečně na špičkové úrovni a poskytnou dokonalý komfort, jiné jsou docela obyčejné plastové střevíce určené jen pro krátké pochůzky.

Levné nebo DUXy

Značka DUX je mezi výrobci této obuvi špičkou pyramidy. Dbá na to, aby výrobky byly opatřeny protiskluznou podrážkou, ale to hlavní je samotný skelet a stélka. Ta se totiž přizpůsobí tvaru chodidla a zároveň materiál měkne a ihned se zahřívá vlivem tělesné teploty. Není tedy tepelným izolantem a nevzniká tu nepříjemný chladný tepelný most. V této obuvi pak máte pocit, jako byste našlapovali bosou nohou po podložce a to je také jejím cílem – umožnit přirozenou chůzi a kvalifikovat tento produkt mezi relaxační doplňky. Výrobky jsou certifikované pro německý trh, plastická hmota neobsahuje ftaláty a přitom je jejich cena poměrně přijatelná, nepřesáhnou tisíc korun. Podobnými vlastnostmi se mohou pyšnit ještě španělské výrobky značky Suecos.
kroksy na pláži

Pokud byste rádi ušetřili, pak se to ovšem projeví na kvalitě a především na vašem pocitu při chůzi. Společnost Crocs nebo Marine pořídíte sice levněji, ale relaxaci rozhodně neočekávejte. Crocsy jsou neklouzavé a poměrně pohodlné, jsou však vhodné jen jako domácí nazouvací boty pro krátkodobé nošení.